Austbygde i Telemark

Turforslag

Det finnes flotte turmuligheter i Austbygd og områdene rundt. Her finnes det både noe for de som liker rolige avslappende dager, og de som ønsker aktivitet og utfordringer. Enten du ønsker en rolig fergetur over vakre Tinnsjøen med «Kongen av Tinnsjøen» eller en fottur opp til Gaustatoppen, så er dette å finne rett i nærheten av Austbygde. Store fjell og vakker natur får norske og utenlandske turister til å strømme til Telemark og Tinn kommune.

Austbygd ligger i den nord-østre delen av Tinnsjøen, en sjø som er 35 km lang, og har en dybde på 460 meter på det dypeste. Under andre verdenskrig ble faktisk Tinnsjø-fergen «DF hydro» sprengt av norske motstandsfolk. Vraket av fergen hadde en last med tungtvann, som enda ligger på det dypeste i fjorden. De vakre fjellene og fjellområdene kranser bygda i nord, øst og vest. Fra Austbygd kan du nyte utsikten over hele innsjøen og bukta.

Naturopplevelser du sent vil glemme!

Vi nordmenn vet å sette pris på den utrolige og vakre naturen vi har. Og i Tinn kommune er det bøttevis med opplevelser du sent vil glemme. Her kan turister besøke for eksempel tungtvannsfabrikken, som under andre verdenskrig ble utsatt for den berømte Tungtvannsaksjonen som besto av Operasjon Grouse og Operasjon Freshman, Vemork-aksjonen (Operasjon Gunnerside) og Tinnsjøaksjonen. Men først og fremst er det naturopplevelser turistene ønsker å få med seg når de er her.

Gaustatoppen ligger 1 883 meter over havet, og er Telemarks høyeste fjell. Dette er en fottur på en times tid, og den vanlige stien er 8,9 kilometer lang. Toppen er enkel å bestige og lett tilgjengelig, og byr samtidig på Sør-Norges kanskje videste utsikt. 30 000 mennesker bestiger Gaustatoppen hvert eneste år. Tinnløypa er en langrennløype fra Gvepseborg til Atrå. På denne turen kan du se Gaustatoppen fra flere ulike vinkler. Om sommeren kan denne løypen brukes om du sykler.

Omgivelsene rundt Tinn Austbygd

Austbygde er et fint sted for en rå opplevelse når det gjelder utsikt og vakkert landskap. Bygda befinner seg langs den vakre Austbygdåe oppover mot Tessungdalen, og der har de Haukås gardsferie som ofte blir besøkt av turister. Det er også en seter som heter Håvardsrud med opplevelser for besøkende. Turområdet Øyan er en opplevelsesrik sti midt i Austbygde, og her finner du alt fra bålplasser, til biologiske og kulturelle innslag. Her kan barna leke, mens de voksende koser seg.

Amfiet kan du ikke unngå å få øye på i sentrum. Sett deg ned en sommerdag med kaffe, is eller en avis, og nyt tiden og få med deg folkelivet. Ta deg et bad ved Sandviken Camping, eller lei deg fiskeutstyr og en båt. Eller bare sett deg på brygga og nyt den uendelige utsikten utover Tinnsjø og fjellene rundt! På vegen over fjellet mot Veggli ligger flere store hytteområder med flotte turområder som omtales som et veldig fint område.

Camping i Austbygde

Du kan også besøke Sjøtveit Camping, og er du heldig kan du få leie en vakker «bestemorshytte», eller oppleve svelesteking fra de ansatte til sine gjester. Ca. 20 km fra sentrum ligger Tessungdalen, og her kan du få tak i lokale matvarer og en vanvittig service. I Tessungåe ligger Å Camp, som grenser til Hardangervidda. Dette stedet baseres på den luksusen det er å være i uberørt natur. Her kan du leie sengeplass i hytte, lavvo eller hengekøye. Unik opplevelser venter!

Solspeilet på Rjukan er en liten kjøretur fra Austbygde. Dette er et speil som reflekterer sola ned på torget i byen når mørketiden kommer til plassen. Turister kan også ta seg en tur opp til speilet ved å gå en bratt skogsti rett opp fjellskråningen, eller ta Krossobanen som er en slangs bane som frakter mennesker opp til toppen av fjellet. Det er også vanlig å ta med seg sykler opp til toppen, på grunn av vakre sykkelstier lenger inn på vidda.

Fjellvåken

Fjellvåken er en fantastisk tur fra enden av Møsvatn (Skinnarbu) til turisthytta inne ved Mogen. Båtturen over Møsvatn tar drøye to timer. På denne turen får folk se vakre fjellgårder og annet vakkert terreng. På en fin sommerdag er turen med Fjellvåken, som ligger 919 meter over havet, en unik opplevelse. Mogen ligger en ikke så lang kjøretur fra Austbygde. Fra Mogen er det veldig fint å ta seg en fottur på «vidda». Det er lett å bli forelsket i naturen.

Gaustabanen

For deg som er litt skjør til beins eller rett og slett ikke orker å gå hele veien opp til Gaustatoppen, er det mulig å kjøre den berømte Gaustabanen – som er bane inne i fjellet som tar deg helt til toppen. Med Gaustabanen kan du ta deg til toppen uten mye svette og slit, også populært blant turister. Banen inne i fjellet er ikke lett å få øye på, men nå har du muligheten til å oppleve en tur til toppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *