Austbygde i Telemark

Austbygde er en vakker liten bygd i Tinn i Telemark, hvor det bor 5 780 innbyggere. Her er du omkranset av fjell og natur på alle kanter og med flere nydelige utsiktpunkter hvor du kan nyte utsikten. Austbygde er et av de største tettstedene i Telemark, og er på mange måter administrasjonssenter for bygdene. Tettstedet har en campingplass, Sandviken, som også har en veldig fin og populær badeplass. Det finnes også skoler, barnehage, bakeri og butikk.

Austbygde Bakeri er en veldig hyggelig kafé, som ligger midt i Austbygde. Dette er et sted hvor du kan kjøpe bakst og nyte kaffen på en deilig solskinnsdag. Det finnes også en restaurant som heter Eldhuset. Her selges det blant annet pizza, nystekt brød, kaffe og annet bakverk. Her er det en veldig hyggelig atmosfære med god utsikt og hyggelig stemning. Begge disse to stedene får mye skryt av gjester som har vært der.

Overnatting og aktiviteter

Ønsker du å feriere her noen dager, finnes det ulike overnattingssteder å velge mellom. Sandviken Camping tilbyr blant annet 50 teltplasser, 12 hytter, tre glampingtelt og de har 50 bobil-plasser. For de som ikke vet hva «glamping» er, så er dette en litt mer fancy måte å telte på. Her bor du i et litt større telt, som er hyggelig innredet med senger, dyner, tepper og lykter for å skape hyggelig atmosfære. Teltene har også elektrisitet.

På Sandviken er det muligheter for å leie kano og kajakk. Det er også mulighet for fiske i Tinnsjøen eller spille minigolf, for de som syns dette er moro. Det finnes også flere turstier i området du kan teste ut. For de som ønsker seg turen videre til Hardangervidda, er dette kun ti km unna. Her kan du stå på ski om vinteren, og det finnes flere flotte turer å begi seg ut på.

Den vakre naturen

I Norge har vi fin natur, og Telemark er fylket med noen av de fineste naturopplevelsene. Her er det dype skoger med fine innsjøer og fantastiske turstier, hvor du kan lade batteriene med lange gåturer. På vinterstid er det muligheter for alpint, langrenn og mange andre vintersport-aktiviteter. Spesielt i Austbygde er det veldig mye uberørt natur og fine turstier å oppdage sammen med gode venner og familie. Det er ikke langt fra Rjukan, som er et litt større tettsted.

Det som er hovedattraksjonen i Austbygde er utvilsomt den vakre naturen, og er du en naturelsker er dette tettstedet for deg. Du vil absolutt like de høye fjellene og de dype skogene som er i Austbygde i Telemark. Hvis du er sulten, er du ikke langt fra et sted å spise god mat. Du har alt du trenger for et hyggelig avbrekk i Austbygde. Derfor velger mange å legge turen og ferien nettopp hit.

Attraksjoner

Austbygde Kyrkje er en fin kirke som ble innviet i 1888, av arkitekten Jacob Wilhelm Nordan. Denne er bygget i seingotikk/ung-renessanse stil i tre, og har benkeplass til 300 besøkende. Den fantastiske altertavlen er malt av Lars Osa, etter modell av Trefoldighetskirken i Oslo og er et skue verdt. Kirken er absolutt en attraksjon som du må besøke når du er i Austbygde. Hva med et fredelig kirkebesøk etter en lang dag på ski?

Lure kulturminneområde kan by på mange fantastiske turstier og naturopplevelser. På Øyan turområde ligger det en campingplass som heter Sandviken Camping. I dette området er det fantastisk natur og mange historiske innslag, et perfekt sted å ta med barna en lørdags formiddag. Når du kjører mot Veggli i retning Numedal, er det fantastiske turstier å stikke innom når du er på vei nordover. Tessungdalen Fjellhandel er stedet hvor du kan handle lokale matvarer, og det er fantastiske servitører der.

Hvordan komme seg til Austbygde?

Det å komme seg til Austbygde i Telemark er veldig enkelt. Hvis du kommer fra Oslo med egen bil, er det bare å følge E 134 fra Oslo til Notodden, så videre fra Notodden opp til Austbygde på riksvei 361. Så videre på riksvei 37. Du kan også ta av fra Kongsberg og videre på riksvei 37. Dette er de enkleste rutene å følge til Austbygde helt i nord av Telemark med egen bil.

Sterk befolkningsvekst

Austbygde er det tettstedet i Telemark som har sterkest befolkningsvekst. Det er først og fremst på grunn av det fantastiske naturlandskapet og det forholdsvis gode utvalget av næring. Her finnes sportsbutikker, skoler og alt annet du trenger for å leve godt. Det som er den største grunnen er utvilsomt naturen, som tiltrekker mange naturentusiaster. Det er også mange hytter i Austbygde, som gjør at dette er et vintersport-mekka for byfolk, som liker å komme seg vekk fra de store byene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *