Høstmarkedet

Høstmarkedet i Tinn Austbygd

Rundt om i Norge fins det mange høstmarkeder. I Telemark er det mange ulike byer og tettsteder som arrangerer høstmarkeder, og ett av de kanskje mest sjarmerende markedene er høstmarkedet i Tinn i Austbygde. Her finner du utstillere fra fjern og nær, med hovedfokus på lokale produkter. Du kan boltre deg i spennende lokalmat. Kortreist frukt, grønt og bakervarer er bare noe av det du kan velge mellom. Om du er interessert i lokale skatter er dette stedet å være.

Høstmarkedet er et årlig arrangement, som går av stabelen i september i Dølehalle. Parallelt med høstmarkedet arrangeres også Barnas marked. Her forenes lokale krefter, og både lag, organisasjoner, bønder og andre produsenter går sammen for å tilby deg en festdag full av spennende varer og delikatesser. Variasjonen er stor, her kan du både kjøpe flott, lokalt håndverk og deilig, lokalprodusert mat. Ta en kopp kaffe og slå av en prat med naboen, eller nyt et av de mange og varierte kulturinnslagene.

Utstillere og underholdning

På høstmarkeder finner du alltid et bredt utvalg av utstillere og spennende produkter. Her er det mulighet for å gjøre mange gode funn til gode priser. Kanskje er du på jakt etter fersk frukt eller grønnsaker? Da kan du glede deg til bugnende boder fra lokale bønder og selskaper som tilbyr det meste det norske matfatet har å by på om høsten. Nyplukkede poteter, rotgrønnsaker, bær og kortreist frukt er bare noe av det du finner her.

Når du har fått handlet litt, kan du også kose deg med ulike kulturelle innslag. Tidligere har det f.eks. vært bunadsutstilling, skateshow, sang og dans på markedet. De kulturelle innslagene varierer fra år til år, men felles for dem alle er at de løfter fram de lokale talentene og lagene som står for kulturtilbudet i området året gjennom. Kanskje finner du også et kurs som passer for deg? Tidligere har det f.eks. blitt arrangert håndverkskurs.

Gleden ved å støtte opp om lokalsamfunnet

Samtidig med høstmarkedet arrangeres også Barnas marked. Dette arrangementet er åpent for alle. Her må barna selv ta med bord og tepper, og kan sette opp sine egne salgsboder. Barna selger alt fra bakverk til brukte leker og klær. Her kan du f.eks. støtte en god sak, enten det er Røde Kors eller et lokalt idrettslag, ved å kjøpe hjembakte kaker, saft og kaffe. Kanskje gjør du også et skikkelig bruktkupp? Her finner du både klær og leker.

Hvert år samles store og små både fra Austbygde og omegn ved Dølehalle. På bakeriet kan du sette deg ned og få en etterlengtet pust i bakken etter å ha sett på alt markedet har å by på. I fjor kom ordføreren i Tinn til bakeriet for å snakke med folk om hva de har på hjertet. Kanskje får du også med deg en konsert eller en oppvisning? Høstmarkedet har f.eks. kunnet by på folkedans og bunadskurs.

Kortreist mat er i vinden

For tiden er miljødebatten høyaktuell. Det snakkes mye om klimautslipp og om hva du som forbruker må tenke på for ikke å belaste miljøet unødig. De siste årene har kortreist mat blitt mer og mer populært. Dette skyldes både at forbrukerne har blitt mer bevisste og at flere matprodusenter har ønsket å gjøre varene sine tilgjengelige lokalt. For små produsenter kan det være vanskelig å komme inn i varmen hos de store dagligvarekjedene, og derfor blomstrer salget av kortreist mat.

Høstmarkedet byr på et stort utvalg av kortreist mat. Deilige oster fra lokale produsenter, nybakte brød og gjærbakst – og ikke minst hjembakt flatbrød. Nypresset saft og forfriskende sider, lokalbrygget øl og meieriprodukter. Du kan kjøpe egg fra lokale bønder i både små og store kvanta. Eller hva med å prøve litt gatemat i ekte Telemark-stil? Du kan kose deg med alt fra vafler til flatbrød med ulikt fyll og pålegg. En tur til høstmarkedet er en fest for ganen.

Austbygde – et spennende område

Austbygde ligger i Telemark fylke, nært Tinn. Du finner Austbygde nord for Tinnsjå, og Austbygdåe renner gjennom bygda. Det finnes flere serveringssteder og campingplasser i bygda, og du her kan du bade i populære Sandviken. Bygda er den nest største i Tinn. I gamle dager var stedet et anløp for dampskipstrafikk på elva, og her finner du en kirke som er bygd i 1888. Linnea Dale er en av de mest kjente personene som kommer herfra.

Vil du vite mer?

Ble du nysgjerrig? Du kan finne mer informasjon om høstmarkedet flere steder på nett, som for eksempel her på austbygde.no. Denne fyldige siden gir deg god informasjon om både høstmarkedet og andre aktiviteter i Austbygde. Du kan også lese mer på visittelemark.com. Ellers kan du selvfølgelig spørre de lokale innbyggerne om tips til hva du kan finne på mens du er i Austbygde. Her er det ting å finne på året rundt, enten det er skigåing eller arrangementer.

One thought on “Høstmarkedet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *