Kunsthåndverk i Austbygde

Dersom du besøker Tinn Austbygd – også kjent som Austbygde – er det bare å forberede alle sanseinntrykk. Her kan du ikke bare oppleve vakker natur, men også menneskeskapt kunst og utstillinger. Kunsthåndverk har en rik tradisjon i området, og gjenspeiler på mange måter den lokale ånden. Vi kan beskrive kunsthåndverk som produksjon av kunst og produkter som gjennomføres med eldre teknikker som er arvet fra bondesamfunnet og dets sjølbergingsøkonomi. Slik husflid forener både kvalitet, tradisjon, skaperglede og diverse håndverksteknikker. I dag kan husflid og kunsthåndverk best beskrives som en hjemmeindustri, da dette er noe kunstnerne stort sett lager hjemme i egne tilrettelagte omgivelser. Typiske eksempler på kunsthåndverk du vil finne i Austbygde er billedvev, rosemaling og utskjært tre. Dette stilles for eksempel ut på Tinn Bygdeutstilling.

  • Kunst og produkter laget med gamle teknikker
  • Reflekterer bondesamfunnet og sjølbergingsøkonomi
  • Typisk hjemmeindustri
  • Billedvev, rosemaling og utskjært tre er klassiske eksempler
  • Mye spennende stilles ut på Tinn Bygdeutstilling

Årlig utstilling av kunsthåndverk

Som turist eller fastboende i Austbygde på sommerstid, kan du få oppleve områdets kunsthåndverk på nært hold. Årlig finner arrangementet Tinn Bygdeutstilling sted i bygda, og her vil du kunne se mye flott kunst. Denne kunsten kan være fra både fjern og nær, men mye av det du ser er produsert lokalt. Her vil du også kunne kjøpe med deg diverse kunsthåndverk dersom du finner noe som faller i smak. Det er verdt å nevne at du finner mer enn bare tradisjonell kunst på denne bygdeutstillingen, også mat og spennende forestillinger kan oppleves. Du kan for eksempel kjøpe med deg litt lokalt flatbrød eller noe annet godt, dersom du ønsker det. Det mest sentrale er imidlertid kunsthåndverket som stilles ut, og her er det mye å se!

På Tinn Bygdeutstilling kan du finne alt fra skinnprodukter og hjemmelagde kniver, til broderier, vev, rosemaling og glasskunst. Du kan i tillegg til dette finne vakker keramikk, utskjæringer av treverk, smykker og flatbrød. Det er også mulig å kjøpe med seg lokale klesdrakter som bunader, eller flotte håndklær som kan pynte opp badeværelset. På denne utstillingen vil du med andre ord kunne finne noe for enhver smak. Utstillingen vil hvert år ha et spesifikt fokusområde, slik at du kan fordype deg i et emne – som for eksempel historiske bilder av de lokale innbyggerne. Følg med på programmet, og sørg for å bli med neste gang bygdeutstillingen arrangeres. Vanligvis pågår arrangementet i sommermånedene juni, juli og august. Her kan du få mange spennende inntrykk!

Tinn håndverksenter

Dersom du interesserer deg for kunst eller håndverk, bør du også besøke Tinn Håndverkssenter. Her blir det tilbudt en kombinasjon av brukskunst og en utstilling av diverse produkter som er til salgs. I overkant av 100 utstillere har produsert alt fra bunader, kniver og rosemaling, til vakkert utskjært tre. Dette håndverkssenteret i Tinn ble åpnet i 1996, og de har som mål å ivareta de rike tradisjonene for håndverk i området. Her tilbys de lokale kunstnerne og håndverkerne sine egne salgs- og produksjonslokaler, slik at produktene deres får en synlig arena, og at det tilrettelegges for produksjon. I likhet med bygdeutstillingen, er det årlige temaer også her. Ett år kan det for eksempel fokuseres på kniver, mens et annet år vil tradisjonell rosemaling være i fokus.

Dersom du kunne tenke deg å se nærmere på Tinn Håndverkssenter, finner du lokalet i Atrå, som befinner seg omtrent 20 kilometer til øst for Rjukan Sentrum i retning Tinn Austbygd. Dette senteret kan ha varierende åpningstider, men vil holde åpent hele året etter avtale med grupper. Ta med deg familien og venner, eller kanskje kollegaer, og avlegg et besøk til denne perlen i Tinn. Du vil finne all kontaktinformasjon på nettet, dersom du ønsker å kontakte en av dem som driver senteret. Få med deg dette husflidsalget dersom du ønsker å dekorere hjemmet med noe du ikke finner på «alle andre» butikker. Her er sjansen stor for at du finner en lokal skatt som ingen andre har maken til. Lykke til!

Oppsummering

Austbygde i Telemark er rik på tradisjoner, også når det kommer til husflid og kunsthåndverk. Her vil du finne både Tinn Håndverkssenter og Tinn Bygdeutstilling, hvor nettopp lokal kunst og kultur står i fokus. Her kan du se på eller kjøpe alt fra rosemaling og keramikk, til kniver, bunader og glass. Dersom du er på jakt etter noe unikt å dekorere hjemmet med, er dette absolutt verdt å få med seg. Tinn Håndverkssenter kan besøkes hele året etter avtale, så sjekk dette før du avlegger et besøk. Bygdeutstillingen arrangeres årlig, og da vanligvis i sommermånedene. Med litt planlegging kan du med andre ord få mye glede av den lokale kunsten og husflidkulturen i Autsbygde. Du trenger ikke være spesielt kunstinteressert for å få glede av disse utstillingene. Her er det noe for alle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *