Opplevelser

Tinn Austbygd er et annet navn som blir brukt av blant annet Statistisk Sentralbyrå, men som ikke er offisielt godkjent. Austbygde er det tettstedet i Tinn som har høyest befolkningsvekst. I forhold til hovedstaden vår har dette tettstedet relativt få innbyggere med knappe 389 mennesker som bor i Austbygde sentrum per 1. januar 2018. Sandviken er en av Tinns mest populære badeplasser som ligger ved Tinnsjå. Her finnes det også en campingplass som er populær å besøke på sommeren.

I tillegg til campingen ved Sandviken, er det også en campingplass ved Sjøtveit. Austbygde har mange selvstendig næringsdrivende som har bedrifter innen anlegg, transport, tømmer, trevare, og turistnæring. I Lure, Nystaul og Skirvedalen bedrives det hytteutbygging, som gjøres sammen med Gaustablikk i Tinn, som er et kjent skisted. I tillegg har selvfølgelig tettstedet skoler, barnehager, kaféer, matvarebutikk, sportsbutikk, fargehandel, drosjesentral og industribygg, samt alt som er nødvendig for en behagelig tilværelse for innbyggerne her.

Slik kommer du deg dit

Det er gode reiseveier fra de fleste største byer i Norge for å komme seg til Austbygde. Fra Oslo er ca. 2 og en halv times reisevei med bil, og ca. 4 timer med offentlig transport. Dersom du reiser fra Bergen, må du regne med litt lengre reisevei, da det tar ca. 5 timer med bil og 13 timer med offentlig transport. Det samme gjelder fra Stavanger, der du må regne med 6 timer i bil, og 10 timer med tog.

Dersom du velger å feriere i Austbygde, er det en kort kjøretur til vakre Hardangervidda på bare 30 minutter. Hardangervidda tilbyr vakre omgivelser med frodige vidder og fjell, i tillegg til store majestetiske fossefall og et rikt dyreliv. Dette er den største nasjonalparken i Norge, som også har et rikt dyre- og fugleliv som blant annet villrein. Vøringsfossen befinner seg også i parken, som er kjent med sitt imponerende vannfall på 182 meter

Overnatting

Austbygde i Telemark har gode og varierte muligheter for overnatting med alt fra villmarkshytter, hotell, vandrerhjem, gjestgiveri, fjellstuer og private Airbnb-rom eller -leiligheter. Prisen varierer fra 400–1 600 kroner per natt, ut ifra hvilket område du velger å være. I tillegg er det også mulig for overnatting på Sandviken camping i form av hytter, campingplass for bobil eller campingvogn, i tillegg til «glamping» i form av glamorøs camping med allerede monterte telt, inkludert senger og det du skulle trenge.

Opplevelsene lar seg ikke vente på seg dersom du velger å overnatte på Sandviken camping. Her er det muligheter for å dra til Gaustatoppen, som gir deg muligheten til å erfare en utsikt du sent vil glemme, kun 40 minutters kjøretur fra campingplassen. Hvis du vil, kan du gå opp de 1 883 meterne, eller benytte deg av Gaustabanen. Når du når toppen, kan du kose deg med en god utsikt, og nyte kaffe og noe å bite i fra kaféen.

Tinnsjå

Tinnsjå er ikke bare en fantastisk badestrand, men en vakker og betydningsfull innsjø med mye historie. Tinnsjå er kjent av flere grunner, hvor innsjøen er en av de dypeste i Europa og blant de største i Norge. Tinnsjå er nemlig 460 meter dyp, noe som gjør den til den tredje dypeste innsjøen her i landet. Om du ønsker å fiske, bade eller bare kose deg ved innsjøen, finnes det mange muligheter til dette i Austbygde.

Om du ønsker å kunne fiske i Tinnsjå må du ha et fiskekort, men dette er heldigvis rimelig. Tinnsjå egnes til både fisking og pilking, hvor fangstmulighetene er store uansett sesong. Det er ved Sandviken camping også mulighet til å leie enten robåt, kano eller kajakk som kan fraktes til mindre vann enn Tinnsjå om det er ønskelig. Merkelig nok ble det også funnet en ny art i denne innsjøen i 2004 – en liten dypvannsfisk-lignende røye kalt for «Tinnsjøormen».

Kampen om Tungtvannet

Innsjøen er helt sentral i historien rundt «Kampen om Tungtvannet», da det er her på Tinnsjå D/F Hydro ble senket. Synkingen av D/F Hydro markerte slutten på denne kampen, da dette stanset den største transporten av lavkonsentrert tungtvann til Tyskland. Vemork-anleggene som ble bombet under denne kampen kan i dag bli besøkt om du ønsker en historisk opplevelse. Vemork-anleggene var under sin tid det største kraftverket i verden, og produserte på den tiden 108 MW.

Kjekt å vite om Austbygde

Austbygde i Tinn er et herlig tettsted plassert i vakker natur og med muligheter for de aller fleste, uansett hvem du er. Plasseringen er helt perfekt for dem som er interessert i nærområdet, med dyp historie og både Hardangervidda og Rjukan like ved. Her vil gjestfriheten og naturen ta godt vare på deg, og du vil kunne velge å slappe helt av, oppleve noe nytt eller holde deg aktiv – alt etter hva du måtte ønske. Austbygde ønsker deg velkommen med åpne armer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *