Skiklubb i Austbygdi

Austbygdi er et tettsted i kommunen Tinn i Telemark. Stedet kalles også Austbygde, mens noen bruker det mer uoffisielle navnet Tinn Austbygd. Austbygde er det nest største tettstedet i Tinn kommune, med i underkant av 400 innbyggere. Det største tettstedet i kommunen er Rjukan. Området ligger ved bredden til Tinnsjå, og for en del år siden var dette et av anløpene for dampskipbåtene på Tinnsjå. Bygda har sin opprinnelse tilbake til 1888 da Austbygde kirke ble bygget.

En av foreningene i Austbygde er Fjellguten skilag. De holder til i fjellbygda Tessungdalen. Foreningen sørger for at det er et godt skitilbud i området. Denne dalen strekker seg fra Austbygde og nordover til en gård som heter Tessung. Tessungdalen er et lite lokalsamfunn som har egen matbutikk og bensinstasjon. I påsken arrangeres hvert år et skirenn til minne om Snowshoe Thompson som levde fra 1827 til 1876. Han var kjent som en norsk skientusiast, og het egentlig Jon Torsteinson Rue.

Gode forhold for skisport

Austbygde er kjent for gode skiforhold, og takket være Fjellguten Skilag er det gode langrennløyper i Tessungdalen. Skilaget preparerer også skibakker, og arrangerer skiløp for barn og voksne. I forbindelse med sitt 70-års jubileum i 2007 tok foreningen initiativet til et skitrekk. Dette ble tatt i bruk året etter. Skitrekket er fortsatt åpent, og drives av en rekke frivillige personer på dugnad. Skitrekket er åpent to dager i uken, og Fjellguten arrangerer både renn og kurs i skibakken og i langrennsløypene.

Skitrekket i Tessungdalen kalles Bakkhustrekket. Dette er en skibakke som passer for hele familien. I tillegg til slalåm, snowboard og telemarkskjøring, er det skilek og akebakke for de minste. Langrennsløypene ligger like i nærheten med blant annet lysløypa på to kilometer. Bakken har et tautrekk som er åpent onsdag ettermiddag og lørdager i perioden januar til og med april, forutsatt at det er nok snø. Takket være Fjellguten er det mange som får mye skiglede i løpet av vinteren i Tessungdalen.

Flere arrangementer

Fjellguten Skilag har flere arrangementer i løpet av vinteren. Arrangementet palmesøndag til minne om Snowshoe Thompson har vi nevnt. En annen stor begivenhet er Fjellgutenrennet som er et renn for hele familien. Dette er skilek for de minste og telemarkskjøring og alpint de eldre. I forbindelse med Fjellgutenrennet pleier skilaget å arrangere kurs i telemarkskjøring. Løypa går langs skitrekket, men noen velger å være mer vågale og starter lenger oppe i fjellsiden ovenfor trekket.

Småroirennet arrangeres påskeaften, og er et renn for hele familien. Det er slalåmrenn og påskefeiring. Hytte- og bygdefolket møtes til bålfyring og sosialt samvær. Rennet er åpent for alle og det deles ut premier til alle som deltar. Snowshoe Thompson Minnerenn gjennomføres som nevnt på palmesøndag, og har vært arrangert siden 1987. Lengden på rennet er to mil og det pleier å delta flere hundre løpere hvert år. Det er også veldig sosialt med bål og pølsesalg.

World Cup Telemark

Hvert år arrangeres World Cup i telemarkskjøring. Dette er i Gaustablikk skisenter på Rjukan. Fjellguten skilag er fast arrangørklubb. Rennet arrangeres i mars, og det pleier også å arrangeres junior-VM samtidig. I 2018 var det 15. år på rad at Fjellguten arrangerte Wold Cup i Telemark. Det ble både arrangert sprint- og parallelløp. NRK har ved flere anledninger sendt fra arrangementet. Det arrangeres mye moro i bakken, alt i regi av Fjellguten Skilag.

Fjellguten Skilag har også ansvaret for en rekke skiløyper. Den kanskje mest populære er lysløypa. Denne er 2,5 kilometer lang. Den prepareres hele vinteren så lenge det er nok snø. En annen løype er turløypa fra bygdas butikk, Galven Fjellhandel til Kongsbergseter. Dette er en 10 kilometer lang løype. Fjellguten investerte for noen år siden i ny preppemaskin, og det har gjort at de kan lage godt underlag i hele denne løypen og de andre de har ansvaret for.

Flere langrennløyper

Fjellguten har også ansvar for andre skiløyper, men ikke alle kjøres opp. Det er en rundløype som kalles pensjonisten. Denne er på fem kilometer og merkes opp med stikker. Det er også en løype som heter Småroe som merkes med stikker til påske. Løypen Bergsjåbrotet til Lufsjå stikkes opp til vinterferien. Når det er gode snøforhold, er dette veldig fine løyper i et spennende terreng. Men det hele er avhengig av tilstrekkelig med snø og gode værforhold!

Opplevelser står i kø

En skitur i Tessungdalen i Austbygde kan by på mange fine opplevelser. Du kan for eksempel risikere å se villrein. Gjør du det må du vise hensyn. Villrein er sårbar om vinteren fordi den må bruke mye av energien sin til å finne mat. Simlene er også ofte drektige på vinteren. Villrein kalles også fjellrein eller tamrein i Norge. Dette er en underart av arten rein, og var i utgangspunktet bare å finne i Norge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *