Telemarks kunstnere

Dersom du besøker Tinn Austbygd i Telemark, vil du fort merke at dette stedet bugner over av rike håndverkstradisjoner. Det gamle bondemiljøet har bidratt til at husflid og kunsthåndverk står sterkt i området – den dag i dag. Du vil for eksempel finne en mengde flotte gjenstander og kunst på Tinn Håndverksenter som er lokalisert sentralt i Austbygde. I tillegg arrangeres Tinn Bygdeutstilling årlig, og her vil du kunne nyte mye av den lokale kunsten på nært hold.

Hvem er det egentlig som står bak keramikken, rosemalingen, fotografiene og glasskunsten du finner på Tinn Håndverksenter og bydgeutstillingen? Det er stort sett lokale kunstnere som står bak, noe som betyr at du ved å kjøpe kunst herfra vil få med deg en liten bit av lokalhistorien hjem. Mange av disse kunstnerne er ikke spesielt kjente, og selger broderier, bunader og andre ting de har laget til utsalgsstedene. Andre produserer kunst direkte på håndverksenteret.

Kjente kunstnere som selger kunst i området

Austbydge er idyllisk lokalisert i Telemark, et fylke som kan by på mange dyktige kunstnere. På Telemark Kunstsenter (TKS) vil du for eksempel finne utstillinger og bilder som er laget av mer eller mindre kjente billedkunstnere. TKS står i spissen for å representere alle de profesjonelle kunsthåndverkerne og billedkunstnerne fra fylket. Her vil du finne mange flotte gjenstander og malerier som kan kjøpes med deg hjem, og om du ikke er i området kan du handle i nettbutikken.

På TKS vil du kunne kjøpe kunst fra mange dyktige kunstnere, som for eksempel Knut M. Nesse, Liv Sonja Flolid, Knut Helge Odden, Brita Been, Svein Tråserud og Merete Løndal. Noen av disse produserer billedkunst og malerier, mens andre satser mer på typisk husflid og håndverk som skjerf eller lignende. Vi skal nå bli litt bedre kjent med noen av de overnevnte kunstnerne. Kanskje en av dem blir din nye favoritt innen kunst og håndverk?

Brita Been

Selv om det meste som selges på TKS er billedkunst, vil du også kunne finne andre kunstformer, som for eksempel tekstiler av ulikt slag. Brita Been er en av kunstnerne som har valgt å satse på nettopp tekstiler. Du vil finne flotte sjal fra Been, og disse er typisk laget av lerret eller lignende, og produsert med dreielsteknikk. Her får du mulighet til å kjøpe sjal eller andre tekstiler som ingen andre har maken til.

Prisen varierer fra tekstil til tekstil, og et sjal fra Been vil typisk koste rundt 2–3 000 kroner. Husk at dette er håndlagde tekstiler, og ikke laget på en fabrikk. Derfor er det helt naturlig at prisen er noe høyere enn den du finner på en typisk kjedebutikk. Vi vil beskrive sjalene fra Brita Been som enkle og elegante, men samtidig fulle av personlighet og farger. Her vil du garantert finne noe som passer inn med resten av garderoben.

Knut M. Nesse

En av de mest profilerte billedkunstnerne på TKS er Knut M. Nesse. Denne kunstneren lager sine bilder med akryl, vannfarger og maling, og har en stil som best kan beskrives som abstrakt eller alternativ. Du vil her finne mange malerier og bilder som er åpne for tolkning, som for eksempel «Almost Here». Andre bilder er mer tydelige, som for eksempel «From a Dream» – et maleri som viser en kelner som heller kaffe i fire kopper.

Et annet av Nesse sine malerier har fått navnet «Noli Timere», som betyr «ikke vær redd» på latin. Dette maleriet består av rustrøde farger, skrift og et kryss i midten. Maleriet «The Power of Now» er et annet av Nesses verk du bør sjekke ut. Dette er uten tvil en dyktig kunstner, og du finner (for øyeblikket) alle de nevnte bildene på TKS sin nettbutikk. Prisene varierer typisk fra 15 000–22 000 kroner per kunstverk.

Liv Sonja Flolid

Kunstneren Liv Sonja Flolid har sitt atelier i Ulefoss – et tettsted i Telemark. Det er også her hun bor. Likevel virker det som Flolid henter mesteparten av inspirasjonen fra andre områder, som f.eks. Skudeneshavn i Rogaland. Mange av maleriene som selges på TKS har denne båthavnen som motiv, og det er tydelig at kunstneren lar seg inspirere av kystområdene. Hun har også laget et vakkert maleri av bølgene som slår inn mot berget i Skagen.

Knut Helge Odden

Dersom du er ute etter noe annet enn tekstiler og billedkunst, burde du se nærmere på Knut Helge Odden. Denne kunstneren lager vakre skulpturer som kan pynte opp ethvert hjem. Blant skulpturene som selges på TKS finner du «Univers», «Aue», «Hjarte», «Mane» og «Live». Prisen på en skulptur er typisk 2 500–24 000 kroner, helt avhengig av størrelse og materiale. De fleste skulpturene til Odden er laget av stein, og har blankpolert overflate – noe som gir et elegant preg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *